Als ik dicht bij mijn kernwaarden blijf, ben ik op mijn best

,

Hoe gaat het met jou als ondernemer in tijden van crisis?

Ik voelde me letterlijk lamgeslagen door de maatregelen. Geen idee wat ik met de nieuwe situatie aan moest. De energie die ik al weken door mijn lijf voelde stromen, was ineens weg. De plannen die ik had gemaakt, leken ineens zinloos.

De eerste week nadat alles op slot ging, was flink schakelen voor de meesten van ons. Ik zag mensen in de actiestand springen en allerlei mooie initiatieven beginnen. En ik zag mensen volledig tot stilstand komen, niet wetend wat te doen of te ondernemen.

Ik vond het schokkend om te horen hoeveel ondernemers hun zaak moesten sluiten. En hoe bij velen de één na de andere klus werd stop gezet. Voor anderen is het een uitdaging om een volle werkweek ineens te combineren met thuisscholing voor de kinderen die ook allemaal thuis zitten. We mogen nog van geluk spreken dat we niet ziek zijn.

Een bizarre situatie

Het virus indammen heeft nu de hoogste prioriteit. Maar daar heb ik niet voor geleerd. Het enige wat we daar aan kunnen doen, is thuis blijven om verspreiding te voorkomen. Al het andere lijkt bijna ongepast.

We kunnen niet allemaal aan de slag in de zorg en de andere vitale beroepen. Maar de crisis raakt ons wel allemaal op uiteenlopende fronten. De wil om iets doen is groot. Alles beter dan toekijken en afwachten. Maar wat dan?

Ik heb mijn kernwaarden erbij gepakt. Waarden die aansluiten bij mij en bij mijn bedrijf. Waarden die ervoor zorgen, dat ik op mijn best ben. Dat geeft kracht en zorgt ervoor, dat de energie weer gaat stromen. Terwijl ik mijn kernwaarden aan het uitschrijven was, verdween mijn gevoel van machteloosheid. Wat ik wil doen, wordt van binnenuit aangestuurd en niet van buitenaf. De kernwaarden brachten me weer bij mezelf.

Ontdek jouw kernwaarden, download de gratis PDF

Misschien herken je wel iets in mijn verhaal. En heb je ook behoefte aan richting en houvast in deze tijd. Daarom heb ik een PDF › gemaakt waarmee jij jouw kernwaarden kunt uitwerken.


Kernwaarden zijn heel persoonlijk

Je kernwaarden zijn waarden die belangrijk zijn voor jou en voor je bedrijf. Waarden waaraan je altijd vasthoudt, omdat ze horen bij jouw karakter, opvoeding, geloof, denkwijze, werkwijze enz. Het zijn de specifieke kenmerken die van toepassing zijn op al het doen en laten binnen je bedrijf. Kernwaarden gaan niet over kwaliteitseisen waaraan je moet voldoen. Kernwaarden hebben juist te maken met alles waarmee jij je onderscheidt.

Lees ook: Ken je merkwaarden ›

Waarden zijn heel persoonlijk. Een enkel woord krijgt dikwijls voor verschillende mensen een andere betekenis. Dat is de gevoelswaarde van een woord. Die is niet bij iedereen precies hetzelfde. Daarom is de omschrijving die bij jouw kernwaarde hoort, net zo belangrijk als de waarde zelf. Om je een indruk te geven deel ik graag mijn kernwaarden met jou.

Vrijheid

Ik vind het heel belangrijk onafhankelijk te zijn en me niet belemmerd of beperkt te voelen door iets of iemand. De beperking vanwege de Corona-crisis voelde bij mij in eerste instantie als een enorme belemmering. Ik voelde me lamgeslagen. Alles leek ineens zinloos. Vrijheid betekent eigen keuzes (kunnen) maken. En er was niets te kiezen. Ik liet me beperken door de buitenwereld, door alles wat er om me heen gebeurde. Maar vrijheid zit juist van binnen. We hebben altijd een andere keus. Je gaat stil zitten of je komt in actie. Je zoekt het gesprek op of je zoekt de afzondering. Je laat je beperken door problemen of je kijkt naar de mogelijkheden. Vrijheid zit in je hoofd.

Betrokkenheid

Vanuit oprechte belangstelling in mensen, luister ik graag naar wat anderen te vertellen hebben. Ik loop graag een stukje met ze mee. Ik wil jou ook echt leren kennen. Ik wil weten wat je bezighoudt. Dat inspireert me. Maar ik voelde me uit het veld geslagen door de crisis. Zorg is op dit moment het allerbelangrijkste. De rest lijkt bijzaak. En toch gaat voor veel mensen het leven gewoon door, ook al zitten ze thuis. Daarom is betrokkenheid juist nu van onschatbare waarde. Doordat je in gesprek gaat met mensen, contact zoekt met klanten, luistert en ervaringen uitwisselt, gaat de energie weer stromen. Er ontstaan nieuwe ideeën en er komt creativiteit op gang.

Echtheid

Wanneer alle reserve wegvalt en je oprecht gelooft in jouw boodschap, dan ben je pas echt in staat impact te leveren. Dit is een diep gewortelde overtuiging van me. Ik zag anderen in actie komen na de maatregelen. Ik vond dat ik ook wat moest doen. Maar niets voelde passend. Mijn gevoel van machteloosheid werd daardoor alleen maar groter. Ik liet me leiden door wat er om mee heen gebeurde. Terwijl een reactie juist van binnenuit moet komen. Pas toen ik heel bewust de stilte opzocht verdween dat machteloze gevoel en kwam ik er achter hoe ik op mijn manier met deze crisis om moet gaan. En nu ben ik eraan toe om weer naar buiten te komen en mijn steentje bij te dragen.

Ontwikkeling

Ontwikkeling is een enorme bron van energie voor mij. Daarom daag ik mezelf uit continu in ontwikkeling te zijn. Dat geeft mij kracht. In mijn werk streef ik naar vooruitgang. Niet alleen in omzet of in grootte, maar ook in kennis, in inzichten, in zelfvertrouwen en ervaring. Door de corona-maatregelen leek mijn energiebron van het éne op het andere moment opgedroogd. Maar deze crisis daagt je uit te leren en je te otwikkelen! Te ontdekken hoe we ons aanpassen aan de nieuwe situatie en hulp kunnen bieden. Dat kan op verschillende manieren, maar stilzitten en afwachten is geen optie. Wij ondernemers hebben elkaar juist nu nodig om door de crisis te komen.

Daadkracht

Ik ben een doener. Ik kom graag in beweging. Handen uit de mouwen en aan het werk. In actie zit ontwikkeling. Alleen door doen leer je! Met vallen en opstaan. Ik voelde een enorme weerstand. Ik voelde me machteloos door de maatregelen die van buitenaf waren genomen. Wat ik moest doen, was me naar binnen keren om te luisteren naar mezelf. Van daaruit kan ik weer naar buiten om te doen wat bij mij past. Een mentale of spirituele beweging is soms net zo doeltreffend als een fysieke actie.

Nu er grote veranderingen plaatsvinden is meebewegen op een manier die bij je past, belangrijk. Je kernwaarden geven duidelijkheid. Ze houden je op het rechte pad en zorgen ervoor, dat de energie blijft stromen. Dat geeft rust. Helemaal in crisistijd of op momenten dat je het even niet ziet zitten.

Wat zijn jouw kernwaarden?

Ik heb een PDF gemaakt waarmee jij jouw kernwaarden kunt vaststellen. Heb je ze nog niet helder? Download dan de PDF en ga ze ontdekken. Het zorgt ervoor, dat je krachtige keuzes maakt die helemaal passen bij jou.

 

Op je zichtbaarheid

Handtekening Miranda Kruse - Branding strategie en ontwerp

Heb jij behoefte om te sparren over het pad dat jij wilt bewandelen met jouw bedrijf? Plan dan een onlinegesprek in.  Samen kijken we dan hoe je dat kunt bereiken. Het gesprek is uiteraard helemaal gratis. 

Onlinegesprek inplannen ›

Denk je, dat andere mensen uit je netwerk dit artikel ook interessant vinden? Deel het dan gerust! Je kunt gebruik maken van onderstaande buttons.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *